Szeretem a gyerekeket. Szeretem nézni őket, szeretek foglalkozni és beszélgetni velük. Sokszor eszembe jut, hogy a gyerekek a legőszintébbek ebben a világban, és hogy az a legfontosabb, hogy a felnövekvő nemzedék már egészen kicsi korától elkezdve a lehető legjobbat kapja szeretetből és gondoskodásból.

Ilyenkor mindig felmerül bennem a kérdés: nemes hivatást szeretnék választani, vagy olyan hivatást, ami kellő egzisztenciát ad? Ha ugyanis a szívemre hallgatnék, egy percig sem gondolkoznék azon, hogy a segítő  vagy pedagógiai szakmák közül válasszak. Azzal a minimális tapasztalatommal, amim van, azt kell írjam, hogy sokkal jobban éreztem magam az egyszerű, ámde szeretetteli és emberséges közegben, mint a pénzvilágban, ahol mindig mindennek ára van és a benne élő szereplők is úgy viselkednek, mint a felcímkézett ártáblák.

Íme egy videó, ami bemutatja ezt a pályát:

http://www.epalya.hu/munka/media.php?feor=322103

A szakképzésről bővebben és hivatalosabban ITT olvashatsz.

"Tami reggelente jókedvűen érkezik a bölcsődébe. (Mostanában kirohan hozzám, megölel, és azt mondja, szeret. Ilyen gyönyörűségeket csinál.) Egész nap tevékeny. Szereti vetkőztetni, fürdetni a babákat, takargatja őket. Pötyiből próbál formákat kirakni. Rajzolásnál a laphatárt betartja. Ovális alakokat rajzol (Apabálna. Itthon is rengeteg apabálnát rajzol, néha anyabálnát és nagyibálnát.) Szívesen segít. Tisztán, érthetően bővített mondatokban mesél a vele történt dolgokról. Érvekkel könnyen meg lehet győzni. (Az Ildi néninek.) Szereti hallgatni az éneket, mondókát, ezeket könnyen meg is tanulja. (Itthon énekli. Karácsony környékén ült a gyerek a szoba közepén, és a legkevésbé sem vallásos családja körében békésen énekelgette a pásztorok, pásztorok saját átköltését, amelyben Jézuska barátja a bárányka.)" - írja egy bölcsődei gondozónő Tamiról az ún. bölcsődei füzetbe, ami minden gyereknek van és amibe a gondozónők rendszeresen írnak (Tami Anyukájának megjegyzései vannak a zárójelekben). Azt hiszem, már ebből a bejegyzésből is kitűnik, mennyi élmény vár arra, aki ezt a szakmát választja. Nap-nap után találkozni a kicsikkel, látni hogyan fejlődnek és segíteni őket ebben az útban! - igazán lélekemelő lehet.

Ahogy tovább kutattam a neten, egyre több olyan beszámolót találtam, ami a gondozónőkről szól. Olvasás közben megelevenedett előttem a bölcsödei/óvodai élet, szinte láttam, ahogy történnek az események körülöttem. Jó érzés volt, és közben éreztem, mennyire jólesne egy ilyen közösségben tölteni a mindennapjaimat és részt venni ebben a munkában.

Az alábbi beszámolót első részét egy Anyuka írta (azokat a részleteket vettem át belőlük, amelyek nekem fontosnak tűntek ezzel a munkával kapcsolatban), míg az alatta lévőket a poszthoz hozzászólók. Azt hiszem, bátran kijelenthetjük: ez a szakma nem könnyű és nagy-nagy türelem kell hozzá, viszont, ha valaki szívből csinálja, az minden pénzzel felér.

"Többen jeleztétek, hogy szeretnétek részletesebb beszámolót a bölcsis gondozónőkről. Szerencsés helyzetben vagyok: csupa jót tudok mondani róluk. A mi bölcsinkben egy csoportra (tehát 12-13 gyerekre) két gondozónő jut. Csoporton belül is be van osztva, melyik gyerek kihez „tartozik”, így van egy „saját” gondozónő, és egy társgondozónő. A „saját” gondozónővel nagyon hamar kapcsolatba kerültünk. . Ildikó néni nagyon szimpatikus volt, figyelte a gyerekeket, sokat kérdezett róluk. Ami a napi apróságokat illeti: reggel, ha viszem a gyerekeket, röviden beszámolok arról, hogy aludtak, hogy telt a reggel, éppen milyen hangulatban vannak. Ha valamelyikük sírós, nyűgös, ölbe veszik (nem csak az én gyerekeimet, hanem azt is, aki már egy éve ide jár). Amikor délután értük megyek, részletes beszámolót kapok a napjukról. Így mindig tudom, mennyit ettek, mennyit aludtak, volt-e kaki (igen, ezt is), volt-e esetleges kék-zöld folttal járó esés, csoporttárssal konfliktus. Ezt a beszámolót mindig megkapom, függetlenül attól, hogy melyik gondozónő van éppen velük, mivel a fontosabb dolgokat naplószerűen rögzítik." - írja egy Anyuka blogjában

"Jó olvasni ezt a naplót (az én legkisebbem is nemrég kezdte a bölcsit). Hasonlóan jó tapasztalatokról számolhatok be én is a gondozónőkkel kapcsolatban: nálunk is szinte teljesen így zajlott az ismerkedés, beszoktatás. Le a kalappal egyébként a gondozónők előtt, lányom csoportjában 16 gyerek van, fele pelenkás, még az evésben is segíteni kell, szóval van velük rengeteg meló, és a gondozó nénik mindig jókedvűek, türelmesek. Ezt onnan (is) tudom, hogy a lányom szeret menni, reggel örömmel fut a csoportba, ennél jobb “bizonyíték” nem is kell. Mindig beszámolnak a gyerekek napjáról, rendszeresen írnak a fejlődésükről is (minden gyereknek van egy füzete). Szóval minden elismerésem! :DDDD"

"A lányom fantasztikus gondozónőkhöz járt. Másfél évesen került bölcsibe. Sokan rémisztgettek a minimál gyermekmegőrzéssel, de ehelyett igazi odafigyelést tapasztaltam, Sokat mondókáztak, énekeltek, kézműveskedtek, mindig beszámoltak a gyerek fejlődéséről, a bölcsis viselkedéséről."


És, akkor lássuk, milyen munkakörök tölhetők be ezzel a szakképesítéssel:

FEOR száma

FEOR megnevezése

A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)

2432

csecsemő és kisgyermeknevelő

kisgyermeknevelő- bölcsődében

 

2432

csecsemő és kisgyermeknevelő

bölcsődei szaktanácsadó

2432

csecsemő és kisgyermeknevelő

kisgyermeknevelő- családi napköziben

2432

csecsemő és kisgyermeknevelő

családi napközi koordinátor

2432

csecsemő és kisgyermeknevelő

házi gyermekfelügyelő

2432

csecsemő és kisgyermeknevelő

kisgyermeknevelő - családok átmeneti otthona

2432

gyermekfelügyelő

gyermekek átmeneti otthona

2432

csecsemő és kisgyermeknevelő

gyermekotthoni kisgyermeknevelő

0-3 éves korosztály ellátására

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kisgyermekgondozó, -nevelő a legérzékenyebb, legtöbb törődést, szeretetet igénylő korosztályt neveli! Csak azok jelentkezzenek erre a képzésre, akik éreznek magukban elegendő empátiát-türelmet és szeretetet a kicsik gondozásához.

A kisgyermekekkel való munka hatalmas felelősség, amelyben a gondozónő helyettesíti az anyát és érzelmi biztonságot nyújt a kisgyermek számára.

A nevelés nem jelent egyet azzal, hogy fegyelmezzük a kisgyermeket, sőt! A gondozónőnek segítenie kell, hogy a kicsi felfedezze a világot és megismerje saját kreativitását.

A jó gondozónő tehát derűs, kiegyensúlyozott ember, aki szereti a gyermekeket, jól érzi magát társaságukban, nyílt, őszinte, elfogadó, ismeri, és tiszteletben tartja a kisgyermek személyiségét. A szülőkkel állandó kapcsolatot tart, kompetenciájukat erősíti, rendszeresen beszámol a gyermekükkel kapcsolatos napi eseményekről.

 bölcsöde_1.jpg

ÁLLÁSOK:

(Az elhelyezkedés viszonylag könnyűnek tűnik. Nagyon sok álláshirdetésre bukkantam, az alábbi csak egy merítés a lehetőségek közül.)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr195113736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása