A köznevelésről szóló 2011-es törvény szerint 2013. szeptemberétől kötelező lesz 100 tanulónként egy pedagógiai asszisztens alkalmazása. De vajon kiket fognak alkalmazni? És milyen feladatra?

Az ún. pedagógiai asszisztens képzés a népszerű szakképesítések közé tartozik, és mi is írtunk már róla. Az érdeklődést idén tovább fokozta, hogy szeptembertől borítékolhatóan számos iskolában vesznek majd fel ebbe a munkakörbe új alkalmazottakat.

Ennek ellenére az új OKJ-ban hiába is keresnénk a pedagógiai asszisztens képzést, ebben már amely önálló képzésként nem található meg (ezért is érdekes, amikor egyes intézmények mégis a régi néven hirdetik a képzést), csak a pedagógiai és családsegítő szakképesítés (54 140 02) részeként. A két képzés közel áll egymáshoz, így a pedagógiai modulok nagyon hasonlóak, csak kiegészül családi témával is.

Pedagógiai asszisztens modulok (RÉGI):

- Általános pedagógiai asszisztensi feladatok
- Oktatási tevékenység

Pedagógiai és családsegítő modulok (ÚJ):
- Pedagógiai és pszichológiai feladatok
- Oktatási tevékenység
- Kapcsolat a családokkal
- Családpedagógiai gondozás


SZÁMOLNAK VELÜK

A pedagógiai asszisztensek a képzésben megjelölt feladataik mellett segíthetnek továbbá a köznevelési törvény módosításának következtében megemelt maximális osztálylétszámok kezelésében. Erről beszélt az Eduline-nak idén tavasszal a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetője, Marekné Pintér Aranka. Mint mondta az általuk kezdeményezett módosítás folytán 27 helyett akár 32 gyerekkel is indulhatnának osztályok. Hozzátette, hogy az ősszel életbe lépő köznevelési törvény a pedagógiai asszisztensek számát 100 tanulónként egyben határozza meg, és ez a módszertani segítség tudja majd kezelni a felmerülő kérdéseket.

A pedagógiai asszisztensek, mint a pedagógusok jobbkezei és tehermentesítői más politikusok szerint is fontos szerepet tölthetnek be a jövőben. Az LMP szerint jó minőségű iskolákra és oktatásra lenne szükség, miközben a pedagógusokat pedagógiai asszisztensek alkalmazásával tehermentesítenék.
 
 

KINEK AZ ALKALMAZOTTJAI LESZNEK?

A közoktatás átalakításával, így az intézmények államosításával az alkalmazotti szerkezet is megváltozik. Az index szerint mindez azt jelenti, hogy azok a pedagógiai munkát segítő alkalmazottak, akiket a köznevelési törvény 2. számú melléklete sorol fel - így az óvodatitkár, a laboráns, a szabadidő-szervező, sőt a tanuszodával rendelkező iskolában az úszómester - is állami alkalmazott lesz a tanárokkal együtt. Ugyanakkor az iskola kazánfűtője, portása, takarítónője, biztonsági őre, gondnoka vagy karbantartója az önkormányzat alkalmazottja marad.


asszisztems.jpg


MILYEN KÉPESÍTÉSSEL?

Érdekes módon a köznevelési törvény képesítésnek csak az érettségit határozza meg, miközben számos szakmai fórumon (például ITT) egyértelműen kiderül, hogy sokszor a nem megfelelő hozzáértés, azaz a képesítés hiánya okozza a legnagyobb problémát ezzel a munkakörrel. Ahhoz ugyanis, hogy egy pedagógiai asszisztens valódi segítség legyen, maximálisan ismernie kell a pedagógiai alapokat és a rendszert, amelynek munkája során része lesz. 

Bizonyára az iskolák/óvodák arra fognak törekedni a felvételek során, hogy a szakmában minél kompetensebb személyt vegyenek fel, hiszen így számíthatnak majd igazi segítségre, és arra, hogy a pedagógiai asszisztensi munkakör a jövőben szervesen beépüljön a szakmai rendszerbe és hatékony szereplője legyen.

Ki alkalmazható pedagógiai asszisztensnek?

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) értelmében: Nincs végzettségi és szakképzettségi előírás ebben a munkakörben, egyébként a Kt. sem határozott meg ilyet. A 138/1992. Korm. rendelet csak a kötelező minimális végzettségi szintet írja elő a mellékletében, ahol az egyes fizetési osztályokba történő besorolásról rendelkezik. Eszerint a besorolás „C” osztálytól lehetséges pedagógiai asszisztens munkakörben, tehát minimum érettségire van szükség ezen munkakör betöltéséhez.

17. melléklet: A nevelő-oktató munkát segítő alkalmazottak köre és létszáma:
- asszisztens az általános iskolában 1 fő/ 100-150 tanuló
- óvodában 3 csoportonként egy fő


A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr825371836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása