Az iskolaszövetkezetek szerint még nincsenek elkésve, akik most keresnek diákmunkát. Népszerűek a nyaralóhelyeken, aquaparkokban és fesztiválokon végezhető feladatok. Az órabérek nagyon eltérőek, az azonban biztos, hogy a fővároshoz képest a kisebb városokban, falvakban kevesebb ajánlat közül lehet választani és a keresetek is alacsonyabbak.
 
Legutóbbi bejegyzésem nyomán kaptunk egy friss, a nyári diákmunkáról szóló összeállítást, amelyet számos iskolaszövetkezet készített nemrégiben. Mint írják, azok sincsenek elkésve, akik még nem léptek: árufeltöltői, bolti eladói vagy betanított kisegítői munkát szinte mindig kínálnak. Ezekkel többnyire a minimálbért, azaz óránként bruttó 564 forintot lehet keresni, és nagyjából ugyanennyit fizetnek a szórólapozásért, mezőgazdasági munkákért, pakolásért is. Adminisztratív és hostess állások is akadnak szinte egész évben, csakúgy elérhetőek a gyakornoki programok, valamint marketing és promóciós munkák.

A legtöbb munka díjazására a minimálbér a jellemző, így 70-75 százalékban bruttó 546 forintot fizetnek óránként. Irodai és szakmai munkakörökben 600-1000 Ft/óra a munkabér, a hostess, az ügyfélszolgálatos és telemarketinges feladatokért pedig általában 600-800 forintot fizetnek óránként.

Előnnyel indul, aki nyelvismerettel, vagy adott munkához szükséges szakmai tudással (például programozó, grafikus) bír. A szövetkezetek szerint szerencsés párosítás esetén Budapesten 1000-1500 forintot is kereshet egy diák óránként, és szinte egész évben talál magának feladatokat. Tegyük hozzá, hogy ezek a típusú munkák leginkább azoknak szólnak, akik speciális tudással rendelkeznek, például a programozók iránt különösen nagy a kereslet. Hasonlóan kvalifikáltak lehetnek azok, akik magas szinten beszélnek egy-két idegen nyelvet, és szívesen fordítanak.

A munkaadók jellemzően a gyártás, kereskedelem, mezőgazdaság területére betanított munkákra keresnek diákokat. Nyáron a mezőgazdasági munkák aránya emelkedik meg leginkább, de a szabadságolások miatt minden ágazatban több diákot vesznek fel.


Budapest és vidéki viszonylatában nagyok az eltérések. Vidéken a 800-900 forintos órabérek már jónak számítanak (szemben a fővárosban elérhető 1000-1500 forintos órabérrel), míg a kevesebb ismeretet igénylő munkáknál 200-300 forinttal is alacsonyabbak a juttatások.


„Gyakran csak annyit árulnak el a munka jellegéről, hogy könnyű fizikai munka. Ilyenkor meg kell tudni, hogy mit is jelent ez pontosan a gyakorlatban, mert ezek a munkák általában nem is olyan könnyűek, vagy gyakran napi nyolc (vagy több) órás egyhelyben állást, esetleg lótást-futást igényelnek" - figyelmeztetnek a diákmunka szövetkezetek. Oda kell figyelni arra is, hogy a fizetség teljesítményarányos vagy órabér lesz, és az sem mellékes, hogy nettó vagy bruttó összegről van szó.

Éjszakai munkára fiatalkorúakat a törvény előírása szerint nem kötelezhetnek, tehát a 18 év alattiak jobb, ha ilyen jellegű munkát el sem vállalnak. A diákmunkák esetén kötelező jelenléti ívet kell vezetnie a dolgozó diáknak, amelyet minden nap, a munkaidő leteltével alá kell íratnia a felettesével. Erre is nagyon oda kell figyelni, mert kínos lehet, ha jó néhány hét után egyszer csak közlik, hogy nincs fizetés, mert nincs rá bizonyíték, hogy valóban dolgozott az illető.

ADÓKEDVEZMÉNYEK ÉS VÁLTOZÁSOK

A hatékony foglalkoztatás jegyében számos adókedvezmény jár azoknak a munkaadóknak, akik pályakezdőket foglalkoztatnak. Viszont, ha egy vállalkozás bejelenti a diákokat, akkor az bejelentett munkaviszonynak számít, így minden nappal fogynak a pályakezdőknek járó kedvezmények. ERRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHATSZ.

Nyári munkát többféle jogviszony keretében vállalhat az iskolás korosztály. Lehet munkaviszonyban, megbízási viszonyban, de munkát végezhet egyszerűsített foglalkoztatás keretében is.


A jogszabály szerint a munkaszerződés fontosabb tartalmi elemei a munkavállaló alapbére, munkaköre, a munkavégzés helye és a munkaviszony tartama. Ez utóbbi lehet határozott vagy határozatlan idejű, bár a nyári munka esetén ez mindenképpen határozott idejű, hiszen 1-2 hónapig tarthat. Az alkalmi munka összesen legfeljebb öt egymást követő napig és egy hónapon belül legfeljebb tizenöt napig létesíthető. Fiatal munkavállalók esetében figyelni kell arra is, hogy náluk éjszakai munka vagy rendkívüli munkaidő nem rendelhető el. A napi munkaidejük pedig a nyolc órát nem haladhatja meg.


A KSH 2010-es negyedik negyedévi ifjúsági felvétel adatai szerint a nappali tagozatos képzésben tanulóknak csak elenyésző százaléka dolgozott valamilyen formában. Nappali képzésben a kikérdezést megelőző 12 hónapban a 15–29 éves fiatalok több mint a fele (51,1%), összesen mintegy 907 ezer fő vett részt. A 15–29 évesek körében a foglalkoztatási arány 36,1% volt. Ezen belül a nappali tagozatos oktatásban résztvevőké 5,3%.

Mindez azt jelentette, hogy a 15–29 éves korcsoportban 100 fiatalból 68 végzett jövedelemszerző tevékenységet (vagyis volt foglalkoztatottnak tekinthető), míg a nappali tagozaton tanulóknál mindössze 5 fő. Ebből is érzékelhető, hogy a nappali tagozatos tanulmányok melletti munkavégzés nem igazán gyakori hazánkban. A 907 ezer 15–29 éves, nappali tagozaton tanulók 20,9%-a, 189 ezer fő nyilatkozott úgy, hogy nappali tagozatos tanulmányai mellett az elmúlt egy évben valamikor dolgozott. Többségük (87,1%) a 15–24 éves korosztályból került ki.

stat.png

Akik viszont végeztek diákmunkát, általában nemcsak nyáron, hanem év közben is rendszeresen dolgoznak. Közel felük (43,5%) tanév közben és a szünidőben egyaránt végzett valamiféle munkát További 25,4% csak tanév közben, míg 31,1% csak a szünidőben dolgozott. Mintegy 82 ezren voltak, akik nappali tanulmányaik mellett az év egészében dolgoztak: 35,4%-a az év egészében rendszeresen, 45,9%-uk ugyancsak az év egészében, de kizárólag alkalmanként vállalt munkát. További közel egyötödük pedig hol rendszeresen, hol alkalmanként dolgozott. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr325362519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása