A test- és egészség kultusznak köszönhetően megszaporodott edzőtermek és wellness szolgáltatások száma visszahatott a munkaerőpiaci igényekre, ami pedig a képzési kínálatot generálta. Számos helyen keresnek fitness (és wellness) edzőket - legyen szó termekről, szállodákról vagy akár külföldi lehetőségekről - és azoknak a száma sem apad, akik ezt a szakképzést választják.

A fitness-wellnes instruktor képzések mára két év alatt végezhetőek el, ami önmagában is jelzi, itt már nem csak hobbiról, szórakoztató félállásról van szó, hanem egy olyan szakmáról/hivatásról, ami évekig tartó rákészülést igényel. A fitness instruktor a hivatalos  OKJ jegyzék szerint felügyeli a különböző erőfejlesztő és kardio gépeken végzett edzéseket, emellett mint személyi edző edzéstervet készít, vagy tanácsot ad az edzésprogram összeállításához.


A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • a kliens testalkati és fittségi állapotát meghatározni
  • a kliens aktuális állapotából kiindulva reális edzéscélokat megfogalmazni
  • az elérendő célokhoz megfelelő edzéseszközöket és módszereket rendelni
  • az edzésprogram végrehajtását szakszerűen felügyelni
  • a gyakorlatokat és a gépek használatát bemutatni
  • szükség esetén segítséget nyújtani
  • a technikai hibákat kijavítani
  • a kliens motivációját megerősíteni
  • az edzés eredményességéről pontos visszajelzést adni
  • indokolt esetben az edzésprogramot módosítani
  • baleset, sérülés esetén elsősegélyt nyújtani

Végigolvasva a követelményeket kiderül, hogy miért tartozik a szakmai modulok közé az egészségügy és elsősegélynyújtás éppúgy, mint az edzéselmélet és gimnasztika valamint a fitness termi kondicionálás. A leendő vizsgázónak tisztában kell lennie a szervrendszerek anatómiájával, működésével és sportadaptációjával, emellett a különböző életkorú egyének biológiai és terhelésélettani sajátosságaival. 


Izzadni legyen élvezet

Ha ezt a szakmát szeretnéd választani, kifejezetten szeretned kell a mozgást, és jó, ha nem ijedsz meg akár napi 3-4 óra edzéstől sem. Vannak, akik eleve a megszállottjai a mozgásnak és a sportnak, ezért döntenek az edzőség mellett, míg mások éppen azért választják, hogy az állandó elvárások hatására elkötelezetté váljanak. „A sport (fitness) megszállottja és nem utolsó sorban az a valaki vagyok, aki hamarosan segíteni fog neked abban, hogy könnyebben eligazodj a különféle fitness irányzatokban" - írja bemutatkozó írásában Alexa, akinek egyelőre nincs végzettsége, de tervezi, hogy fitness instruktor és személyi edző szakon tanul tovább szeptembertől.


„A sikernek sok összetevője van a fitness szakmában is, mint az élet más területén. Nemcsak a gazdag tudásanyag lényeges egy jó edzőnél, hanem az emberekkel való megfelelő bánásmód és a megújulás, a motiváltság is fontos tényező. Magam is folyamatosan járok kongresszusokra, rendezvényekre, hogy minél sokoldalúbb legyek a vendégeim számára" - válaszolta Nagy Amarilla aerobik oktató és személyi edző arra a kérdésre, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki sikeres személyi edző, aerobikoktató lehessen.

A szakma napjainkra kitermelte a maga sztárjait (gondoljunk csak Béres Alexandrára vagy a Schobert házaspárra), ám a mindennapi reflektorfényben élő fitness guruk mellett egyre több olyan edző-oktató él Magyarországon, aki szakmai berkekben vagy kisebb szubkultúrákban elismert. Lévén, hogy az edzések hangulata alapvetően meghatározza a tevékenység élvezetét (avagy nem élvezetét) jellemzően azok a személyiségek emelkednek ki a sűrűjéből, akik személyiségükkel intenzív hatást (naná, hogy pozitívat/lelkesítőt) gyakorolnak a mozogni vágyókra. Varró Gyula aerobik edző specialitása például a jó hangulatteremtő képesség. „Szeretném az embereket bevonni egy közös élményórába. Mindig fejlődni kell, újat hozni. Fontos, hogy megtaláljam az egyensúlyt, ne legyen túl nehéz, de könnyű sem a koreográfia. Ugyanakkor szórakoztató legyen és élményt adjon a közönségnek is és természetesen nekem is" - sorolja a vele készült interjúban a lényeges mozzanatokat.


A megnövekedett érdeklődés következtében a felhígulás veszélye is megnőtt a frissen végzett edzők körében. Általános tapasztalat, hogy egy jó edző nem csak elvégzi az iskolát, hanem közben is (és lehetőség szerinte előtte, de utána biztosan) képzi magát. A (tovább) képzési lehetőségek tára kis túlzással végtelen: csak a neten elérhető anyagok is több évre elegendő információt jelentenek.

(Például EZEN AZ OLDALON számos sikersztorit és anyagot olvashatsz, amit Kapin Bogi gyűjtött össze.)


Mennyi az annyi?

A szakma szépségei mellett nem kerülhetjük ki az anyagi vonatkozásokat. Állás kínálatban nem lesz hiány, de azt jó tudni, hogy sehol sem szeretik a teljesen kezdőket, ezért már a tanulmányok alatt törekedni kell rá, hogy minél több helyen szerezz szakmai gyakorlatot és referenciát. A fitness instruktorok általában óraadói rendszerben, számlaképesen (egyéni vállalkozóként, kft-ben vagy bt-ben) dolgoznak és naponta akár 2-3 edzőteremben is megfordulhatnak. Óránként átlagosan 3000 forintot kérhetnek el, de ezt ki lehet egészíteni az óradíj 20 százalékával egyenlő ún. motivációs bónusszal, amit a résztvevők létszáma alapján számolnak ki. 

Mindezt összesítve, ha valaki heti 6 napon át napi 2 órát vállal,  havi 48 óra megtartásával, bónusszal számolva havi bruttó 173 ezer forintról állíthat ki számlát. Persze ez az összeg azonnal megemelkedik, ha napi 3 órával számolunk, ebben az esetben akár 260 ezer forint bruttó is megkereshető - de ennél többet a szakemberek szerint nem éri meg vállalni, mert túlterheltség léphet fel.

Ha pedig valaki személyi edzőként is megállja a helyét a csoportos órák mellett akkor mindezt kiegészítheti az egyénre szabott és tanácsadáson is alapuló, óránként bruttó 2500-5000 forintért vállalható edzésekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr695438732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor07 2014.11.17. 12:32:18

Sziasztok! Estleg az Athené suliról tudok valami infot? Költségek és megbízhatóság téren?
www.atheneszki.hu/index.php?content=menu&cmd=view&id=46
süti beállítások módosítása