Már egy évvel ezelőtt hírt adtak a jelentősen átalakuló és megdráguló felnőttképzésről, ami az új OKJ-val együtt lépett életbe. Növelték a képzések minimumóraszámát, ezért a tanfolyamok is drágábbak lettek, hasonlóan a tanulmányok idejéhez. Körbenéztünk, merre lehet ebben a helyzetben ingyenes vagy kedvezményes oktatást találni.

A felnőttképzés tekintetében óriási a választék, egymást érik a hirdetések és iskolák, ahol különböző tanfolyamokon szakma szerezhető. Már írtunk róla, hol mivel csábítanak az intézmények, hiszen a verseny óriási, ezért az iskolák igyekeznek egymás felé licitálni plusz szolgáltatásokkal és kedvezményekkel.


Az iskolarendszerű szakképzések első (ingyenesen szerzett!) szakmaszerzés esetén ingyenesek. Tehát, ha valaki például saját pénzén műkörmösnek tanult felnőttképzésben, az nem számít első szakmának. Csak az a képzés számít bele a képzési időbe, ami államilag finanszírozott volt. 

Nézzük például a kisgyermekgondozó, -nevelő tanfolyamokat. Elég, ha beütjük a google-ba és máris elénk tárulnak a lehetőségek (lásd az alábbi képen). Az első találat a Focus Oktatóközpont képzése, itt potom 169 ezer forint + 59 ezer forintos vizsgadíj a képzés díja, úgy, ha már eleve a 15 ezer forintos kedvezménnyel számolunk. Az iskola egyébiránt nyolc különböző képzési területen oktat, amitől még lehet minőségi a képzés, bár - írről is írtunk korábban - minél több képzési terület, annál inkább fennáll a szétaprózódás veszélye.

A második találat a Computerschool képzése, amely máris kevesebbel számol, de itt már alaposan utána kell számolni a költségeknek, mert a részletekből jön össze a teljes tandíj. Maga a képzés estin olcsóbb, itt 50 ezer forint, ehhez jön hozzá a vizsgánként és modulonkénti 5 ezer forint (maximum 30 ezer a képzés ideje alatt), valamint a regisztrációs díj, ami 15 ezer forint. Összesen tehát 95 ezer forinttal kell számolnunk, és azzal, hogy minden bizonnyal lesznek még tankönyv és jegyzetköltségeink.

A szintén elsők között található több évtizedes múlttal bíró Schola Europa ezzel szemben havi 15 ezer forintos (azaz összesen 75 ezer forintos) tandíjat kér, amelyben benne vannak már a vizsgadíjak és a regisztrációs díj is. Első szakmaszerzés esetén a képzés esti tagozaton is ingyenes (!), a regisztrációs díjat (6000 forint) kell csak kifizetni, amely viszont már a diákigazolvány árát is tartalmazza. Az intézmény frekventált helyen, a Keleti pályaudvarnál, jó közlekedési lehetőséggel érhető el. Itt az idegennyelvi képzés is ingyenes, esti tagozaton ugyan nem kötelező (de nappalin igen), fakultatívan választható. A Scholában öt képzési területen oktatnak, és mindegyik területen viszonylag kevés szakmát, így valószínűsíthető, hogy az oktatott szakmákra elegendő figyelem jut. Szociális területen a kisgyermekgondozó, -nevelő mellett a pedagógiai és családsegítő, valamint a szociális asszisztens képzés érhető el; a sportos szakmákon belül a fitness-wellness instruktor és sportedző, művészeti területen a mozgókép és animációkészítő, a grafikus, valamint a kiadványszerkesztő képzés tanulható.

Screen shot 2013-07-31 at 10.56.10.png

A Humánorientáció intézményében, mint a neve is mutatja a szociális képzéseké a főszerep. Itt a kisgyermekgondozó, nevelő szakképzésért 160 ezer forintot + 40 ezer forintos vizsgadíjat számolnak fel, azaz cirka 200 ezer forinttal kell kalkulálni. Az iskola előnye, hogy kifejezetten a humán-szociális területre koncentrál: a mentálhigiénés asszisztenstől a pedagógiai asszisztensen át az óvodai dajka képzésig minden megtalálható egy helyen. A képzés díja a felnőttképzési árakat nézve normálnak számít, de még mindig jóval magasabb, mint például a Schola Europáé.

A PKG nevű intézmény képzése is az első találatok között szerepel, itt most nagy akciót harangoznak be, de még így is 120 ezer forint + 36 ezer forintos vizsgadíjjal kell számolni egy évre, ami azt jelenti, hogy a képzés teljes díja 156 ezer forint.


Mindent egybevetve (és tegyük hozzá, hogy ebben a posztban csak egy gyors próbakört tettünk, figyelembe véve a képzések széles kínálatát) a jelenlegi merítésből a Schola Europa képzési konstrukciója vitte a prímet, a maga 150 ezer forintos évi költségével, ami minden költséget tartalmazott. Természetesen nem elegendő csak az árakat szem előtt tartani, annak is nagyon utána kell nézni, hogy adott iskola milyen múlttal és milyen tanári karral rendelkezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr125430446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása