Péntekig (március 1-ig) lehetett jelentkezni a felsőoktatásba, de mint azt korábban írtam, a felsőoktatási rendszert jellemző bizonytalanságok miatt idén nem adtam be a jelentkezésemet. Most viszont rajtam a világ szeme, nem sok időm maradt ugyanis, hogy eldöntsem, melyik szakképzést választom szeptembertől. Mielőtt alaposan utánanézek, hogy milyen szakképzési területek és lehetőségek állnak előttem, belevetettem magam a pályaválasztási tesztekbe, hogy közelebb kerüljek a döntéshez. 

Teszt I.

A felvi.hu tesztje csak regisztráció után érhető el, de az egy perc alatt pipálható. Ezt követően meghatározott mondatokra kell válaszolni 1-5-ös skálán értékelve adott tevékenységet, azaz, hogy mennyire szeretnéd csinálni? Alább ebből vágtam ki egy részletet, ennál persze több kérdés van, nagyjából 30. Kitöltés közben igyekeztem ösztönösen dönteni, úgy, hogy közben elképzeltem adott tevékenységet, vajon mennyire érzem úgy, hogy vonzódom felé? 

teszt1.png

A teszt kitöltését követően aztán kiderült - ez az alábbi ábrán is látszik -, hogy a legtöbb pontot a szolgáltatási területen szereztem (12 pont), míg második helyen a művészeti területáll (11 pont).

A szolgáltatási terület a szabadidő eltöltését és egészséges életmód kialakítását támogató foglalkozásokat foglalja magába (pl. rendezvényszervezés, egészségügyi tanácsadás, életmód tanácsadás), vagy oktatás, nevelés (pl. tanár, óvónő stb.), emellett a közösségi és személyi szolgáltatások (pl. szociális munka, fodrászat, kozmetika stb.)

A művészi típusú területek pedig az alkalmazott vizuális művészeti irányokat (mint a formatervezés, lakberendezés, web-design stb.), az előadó-művészetet és képzőművészetet (pl. színész, szobrász stb.), valamint a sajtó, média, kommunikáció területét jelenti (pl. újságírás, reklámkészítés stb.).

    teszt2.png



    Teszt II. 

    A felvi.hu második tesztje a kompetenciákat nézi meg, hasonló elven, mint az előző. Fontos, hogy első lépésben olvasd végig a listát, és csak aztán döntsd el, milyen kompetenciáidat szeretnéd leginkább kamatoztatni a jövőben. Igyekezz csak a számodra legfontosabb tételeket igennel megjelölni, különben nem lesz pontos az eredmény. 

    teszt3.png


    Eszerint a kompetenciáim a következők. Mindebből nekem egyelőre az tűnik ki, hogy érzékeny vagyok a társadalmi kérdések iránt, van (vagy legalábbis kialakulóban van) a társadalmi felelősségtudatom és van szociális érzékenységem is. Ez persze sok szempontból csak megerősítette az eddigi érzéseimet, csakúgy a művészi hajlam iránti fogékonyságom, ami kiskorom óta megmutatkozik: egyfelől a művészetek (színház!) szeretetében, másfelől a kézügyességemben (mindig szerettem valami aprólékos dologgal foglalkozni). 

    teszt4.png

    Teszt III. 

    Az alábbi – önbevalláson alapuló – teszt néhány rövid kérdéssel segít megmutatni azokat a szakmákat, szakmacsoportokat, amikben könnyen megtalálhatod a helyed. Előnye, hogy rövid, hátránya, hogy majd' 30 pályát, munkakört ajánl fel, amiből persze nagyon nehéz eldönteni, melyiket is szeressem. 

    teszt8.png

    Teszt IV. 

    Mivel az előző teszt túlontúl is sok lehetőséget vázolt fel, nekiálltam a részletesebb teszt kitöltésének. Itt már jóval több kérdésre kellett választ adni, szóval készüljetek fel, hogy több időbe is fog kerülni a kitöltése. Cserébe azt várná az ember, hogy az eredmények is közelebbiek lesznek. Nos ez az esetemben nem jött be, szinte ugyanazok a foglalkozások jelentek meg, és ráadásul ugyanúgy rengeteg, mint az előző teszt kitöltésénél. 

    teszt7.png

    Mindebből az látszik, hogy számomra a társadalommal kapcsolatos, humán területű szakmák állnak közel. Persze nem tudom, hogy ez csak a jelenlegi életkoromra jellemző attitűd, vagy a későbbiekben is megmarad, de az tény, hogy pár éve igen-igen foglalkoztatnak a társadalmi élethelyzetek, és azok a módok, hogyan lehetne a külünböző társadalmi rétegeket összehangolni és segíteni.

    Az persze még fontos és eldöntendő kérdés, hogy ha ezt a területet választom, akkor milyen egzisztenciára számíthatok? És mivel fogok majd foglalkozni, és milyen lehetőségem lesz a továbbtanulásra? Egyáltalán: ha a külföldi tapasztalatszerzés mellett teszem le a voksomat, akkor melyik szakképzés lenne a legjobb választás? 

    Pályaválasztási tesztek még:

    Lehetőséged van egyéni tanácsadással tájékozódni az erre szolgáló intézményben:
    Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
    1088 Budapest, Vas u. 8.
    Tel.: (+36-1) 338-2156, 317-2333 
    http://www.fppti.hu/palyavalasztas

    A bejegyzés trackback címe:

    https://tovabbtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr605115690

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása