Tegnap olyan dolog történt velem, ami miatt alapjaiban kell átgondolnom a felsőfokú szakképzésben tervezett tanulmányaimat. Munkalehetőség került kilátásba! Erre a verzióra a legkevésbé sem számítottam - mindenhonnan csak azt hallani, hogy „hú, de nehéz elhelyezkedni" -, és ezért eddig nem is kerestem munkát. Erre egyszerre itt az esély, hogy elgondolkozzam rajta.

Történt ugyanis, hogy Anyukám kollégájával beszélgetett, aki elmesélte, hogy a fia alig egy éve alapított közvélemény-kutató céget (szociológiát végzett, majd évekig ilyen cégnél dolgozott, aztán úgy döntött maga csinál egyet), és most éppen adatrögzítőt keres, mert a lány, aki eddig dolgozott neki továbbállt egy jobban fizető munkahelyre. Drága édesanyámnak felcsillant a szeme, és mesélni kezdett a helyzetemről: nem vettek fel, és most tépelődöm a jövőmön, de valószínűleg felsőfokú szakképzésben tanulnék tovább két évig. Szó-szót követett, és arra jutottak, hogy akár találkozhatnék is a fiával, hátha szimpatikus leszek, és boldogulok, mint adatrögzítő. Persze a juttatás nem lenne túl sok (minimálbér), de nekem, aki diákmunkán kívül még sosem dolgozott, első lépcsőfoknak megfelelne. Ráadásul tapasztalatot szereznék a munka világában, ami jól mutatna az önéletrajzomban, nem beszélve arról, hogy kellőképpen megedzené a személyiségemet.

Kicsit félelmetes az egész. Eddig úgy terveztem, nappali képzésre jelentkezem, és - mint ahogy eddig megszoktam - nap nap után bejárok majd az iskolába, azaz más dolgom sem lesz, csak tanulni. Ezzel szemben a munkavállalás (amit amúgy a szüleim már a sikertelen felvételi után kilátásba helyeztek) plusz felelősséget ró rám: nap nap után bejárok majd dolgozni teljes munkaidőben, emellett persze a tanulást is elkezdem, csak éppen nem nappali, hanem esti tagozaton. A távoktatás és az e-learning nem igazán jön szóba, mert mindenképpen szeretném, ha kézzel fogható tapasztalataim lennének az oktatásról és az intézményről. Azt hiszem, még nem vagyok elég érett ahhoz, hogy otthon, a számítógép előtt ülve osszam be az időmet, amit tanulásra fordítok. Másrészt nagy igényem van a tanárok jelenlétére, szeretnék velük jó kapcsolatot kialakítani, és élőben látni, hogyan tanítanak. Harmadrészt a társaim jelenlétére is szükségem van, mert érezni szeretném, hogy közösségbe tartozom.

Esti tagozat pro és kontra

  • Az esti tagozat legnagyobb előnye, hogy temérdek szabadidőd marad a tanulás mellett, így tudsz dolgozni. Kisgyermekes anyukaként/apukaként is meg tudod oldani, hogy elvégezd az iskolát.

  • Sokkal nagyobb nyomás helyeződik rád, ha munka mellett még tanulsz is. Az esti tagozatok legtöbbször szombatonként vannak, így a szabadidődben nem pihenni, hanem sokszor tanulni fogsz.

  • Egyszerre kapsz meg nagyon sok információt, de ha képes vagy koncentrálni, előnyt kovácsolhatsz belőle. Egy nap alatt sűrített formában majd' annyi tudáshoz jutsz, mint más egy teljes hét alatt. (Azaz sokkal több mindent teszel meg egy hét alatt, mintha csak iskolába járnál.)

  • Vannak, akiknek nehezére esik időszakosan (például csak szombatonként vagy bizonyos hétköznapokon) tanulni, az esti tagozatra pedig az a jellemző, hogy egy nap alatt nagyon sok információt kell befogadni.

  • Kapcsolatban leszel a tanárokkal, így lehetőséged van közvetlenebb kapcsolat kialakítására (a távoktatással és az e-learninggel ellentétben). Az előadások hangulatát személyesen tapasztalhatod meg, így sokkal könnyebbé válik a tananyag megértése.

  • Kevesebbszer látod majd a tanáraidat, ezért a találkozások nagyobb koncentrációt igényelnek. Ha kihagysz egy-egy napot, nehéz lesz majd újra felvenned a fonalat, hiszen majd' két hét is eltelhet a két oktatási nap között.

  • Kapcsolatban leszel a társaiddal, akikkel megbeszélheted a tananyagot és akik közösséget jelentenek majd számodra.

  • Kevesebb időt tudsz együtt tölteni társaiddal, sokan sietni fognak tanítás után, így kevesebb az esélyed a kapcsolatok kialakítására.
  • A képzés idejére esti tagozatos kedvezménnyel bíró diákigazolványt kapsz. (Tömegközlekedési eszközökön - távolsági buszon, vonaton - a diákigazolvánnyal rendelkezők a menetdíj felét fizetik. Sőt, a nappali és esti tagozatos hallgatók a lakóhely és a tanintézmény közötti viszonylatban akár bérletet is válthatnak - 90 százalékos kedvezménnyel.)

  • Munkanélküliként, gyesen lévőként nem jár támogatás a képzéshez.

  • Az első szakképesítést esti tagozaton általában sokkal olcsóbban szerezheted meg, mint az iskolarendszeren kívüli képzésben.

  • Bár az esti tagozat elvégzése a legtöbbször nem ingyenes, mégis jóval olcsóbb, mint a tanfolyami formában.

Az eddigi kutatásaim alapján egy biztos: nagyon változó, melyik iskola mit kér az esti képzésekért anyagi téren. Szintúgy különböző a képzések kínálata; azaz, hogy melyik iskola, milyen képzési területen indít esti tagozatot.

- EFEB: Ebben az évben csak gyógymasszőr és cukrász szakon indítanak esti képzést (az, hogy milyen szakon indítanak esti tagozatot a jelentkezők számától függ), így ez az iskola - ha az esti tagozatot választom - biztos nem jöhet szóba. Itt havonta 1000-3000 forintos alapítványi díjat kell fizetni, emellett a gyógymasszőr szakon 15 ezer-29 ezer forintot + vizsgadíjat, ha még nem szereztél szakképesítést máshol; különben az említett képzések díja 105 ezer forint+vizsgadíj.

- Számalk: változó az esti képzések díja, attól függően, hogy melyik szakot választod, 50-80 ezer forint/félév. Az újságíró képzés például 60 ezer forint.

- Forrai Magániskola: ebben az iskolában nem havonta kell fizetni a tandíjat, hanem az különböző jogcímekből jön össze. Így fizetni kell 16 ezer forint szakindítási díjat (amit az intézmény az együttműködő felsőoktatási intézménynek továbbít), félévente 20 ezer forint szolgáltatási díjat, és a szakvizsga díját, ami minden évben változó (a nemzetgazdasági minisztérium számítja ki az átlagkeresetből, míg az iskolában attól is függ, mennyi hallgató között oszlik meg). Tavaly újságíró szakon 17.500 forint volt. Ha már van szakképesítésed, a képzés díja esti tagozaton 120 ezer forint/félév két részletben fizetve.

- Schola Europa Akadémia: ifjúságsegítő, csecsemő- gyermeknevelő, jogi asszisztens, sajtótechnikus, web-programozó szakokon indítanak esti képzést. Külön díjak nincsenek (azaz sem szakindítási díj, sem szolgáltatási díj, sem vizsgadíj), egységesen 10 ezer forintba kerülnek havonta a képzések, függetlenül attól, hogy van-e már, vagy még nincs szakképesítésed. (Itt olvastam plusz információként, hogy az esti tagozatos hallgatók jogosultak diákhitel felvételére!)

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr554729575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása