Mint azt az előzőekben írtam, jelenleg nem található az interneten olyan oldal, amely a felsőfokú szakképzés iskoláit hasonlítaná össze részletesen, éppen ezért kidogoztam egy kritériumrendszert, aminek a mentén összevethető az intézmények kínálata. Első körben a Schola Europa Akadémiát és a Forrai Magániskolát vetem össze, majd a következő bejegyzésben az EFEB és a Számalk oktatási központok kerülnek sorra. Ha érdekel a felsőfokú szakképzés kínálata, érdemes lesz velem tartani!


Schola Europa Akadémia

Telefon: 06-1-489-0080


Forrai Magániskola

Telefon: 06-1-350-8326

  • Iskolarendszerű képzések (nappali és/vagy esti)
  • Ifjúságsegítő (OKJ 55 762 01 0000 00 00) Esti tagozaton is.
  • Csecsemő-és gyermeknevelő-gondozó (OKJ 55 761 01 0000 00 00) Esti tagozaton is.
  • Moderátor (OKJ 55 213 02 0000 00 00)
  • Jogi asszisztens (OKJ 55 345 01 0000 00 00) Esti tagozaton is.
  • Sajtótechnikus (OKJ 55 213 01 0010 55 03) Esti tagozaton is.
  • Sportkommunikátor (OKJ 55 213 01 0010 55 04)
  • Intézményi kommunikátor (OKJ 55 213 01 0010 55 02)
  • Web-programozó (OKJ 55 481 04 0000 00 00) Esti tagozaton is.

  • Divat- és stílustervező (OKJ 54 211 07 0000 00 00) Esti tagozaton is.
  • Lakberendező (OKJ 52 214 01 0000 00 00) Esti tagozaton is.
  • Intézményi kommunikátor (OKJ 55 213 01 0010 55 02) Esti tagozaton is.
  • Web-programozó (OKJ 55 481 04 0000 00 00) Esti tagozaton is.
  • Jogi asszisztens (OKJ 55 345 01 0000 00 00) Esti tagozaton is.
  • Képzések díja
  • Nappali tagozatosként addig az évig ingyenesen a képzés, amelyikben betöltöd a 22. életéved. Ha azonban évvesztes vagy, vagy ha olyan szakképzésben veszel részt, amelyben a szakképzési évfolyamok száma meghaladja a kettőt, akkor még abban az évben is ingyenes, amelyikben a 23. életéved betöltöd.
  • 23 év felett, vagy második szakma megszerzése esetén a képzések költségtérítésesek, díja: 85.000 Ft/félév.
  • Esti tagozatos képzések egységesen 10 ezer forintba kerülnek havonta, függetlenül attól, hogy van-e már, vagy még nincs szakképesítésed. Külön díjak nincsenek (azaz sem szakindítási díj, sem szolgáltatási díj, sem vizsgadíj)
  • Nappali tagozatosként addig az évig ingyenesen a képzés, amelyikben betöltöd a 22. életéved. Ha azonban évvesztes vagy, vagy ha olyan szakképzésben veszel részt, amelyben a szakképzési évfolyamok száma meghaladja a kettőt, akkor még abban az évben is ingyenes, amelyikben a 23. életéved betöltöd.
  • A szakképesítéssel már rendelkezőknek 9 hónapon át havi 25.000 Ft fizetési kötelezettségük van nappali munkarendű képzésben; esti munkarendű képzésben ez a díj 120.000 Ft/tanév, két részletben (2012. IX.1-ig és 2013. II.1-ig) fizetve.
  • Ezen kívül van még kiadás: 20.000 Ft szolgáltatási díj (2012. IX.1-ig és 2013. II.1-ig kiegyenlítve) minden szakon, ami tartalmazza az adminisztrációs díjakat, az iskolai és szakképesítő bizonyítvány árát, a kreditigazolást, stb.
  • Esti munkarendű képzésben a felsőfokú szakképzésben résztvevők egy tanévre 16.000 Ft szakindítási díjat is fizetnek (ezt az összeget az együttműködő felsőoktatási intézménynek kell továbbítanunk) 2012. IX.1-ig.
  • Egyéb költségek: a tankönyvek ára és a szakvizsgadíj.

  • Akkreditáció, vizsgaközpont
  • Minden felsőfokú szakképzés akkreditált. Az intézmény vizsgaközpontként is működik.

  • Minden felsőfokú szakképzés akkreditált. Az intézmény vizsgaközpontként is működik.


Intézmény szakmai múltja és szakmai kapcsolatrendszere

Schola Europa Akadémia:
Az iskola több évtizedes múltra tekint vissza: 1992-ben képzési vállalkozásként indította el Párkányné Károly Edit, majd 2000-ben önálló vizsgáztatási jogkörrel rendelkező közoktatási intézménnyé vált, amely érettségire épülő emelt szintű és felsőfokú szakképzést folytat. Kiterjedt szakmai kapcsolatrendszerrel bír: az Európában negyvenöt éve működő ESA európai oktatási szervezet egyenrangú iskolája éppen úgy, mint a bécsi központi anyaiskola, az Europa-Wirtschaftsschulen, a brüsszeli Ecole de Secretariat de Direction, vagy a rotterdami Schoevers Opleidingen. Tagja a BUSINET szervezetének is, amely 70 európai felsőoktatási intézményt tömörít magába. Ennek a kapcsolatnak az előnye, hogy az ESA-vizsga nemzetközi ESA-oklevelet ad, amely közkedvelt az Európai Unió és az Egyesült Államokban munkaadóinál egyaránt. Így a végzett hallgatók előtt egész Európa munkaerő-piaca megnyílik.
Magyarországi viszonylatban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi és Jogi Karával, valamint az ELTE-IK-val van szoros együttműködésben, így az oktatást a szakközépiskola és az egyetem tanárai közösen végzik és a szakmai záróvizsgán is részt veszek az egyetem oktatói. Az iskola fő profilja a magyar és nemzetközi kommunikáció, a társadalomismeret, a média, a jog- és adminisztratív menedzsment; emellett ifjúságsegítő valamint csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó képzése emelhető ki. Emellett a Schola felnőttképzési intézmény, valamint ECDL vizsgaközpont is.

Forrai Magániskola:
A magániskola szellemi elődje még 1939-ben jött létre, ez az intézmény azonban főként kisasszonyokat (fő profilja a szépírás, a kulturált levélírás, a helyesírás, a gyorsírás és az akkori irodatechnika, a gépírás és a számológép ismerete volt) és írnokokat képzett. 1952-ben államosították az iskolát, így hosszabb szünet következett, majd az alapítók gyermeke férjével együtt 1991-ben indította újra az iskolát. Mára három fő szakmai, illetve tudományterülethez kapcsolódik az oktatás: az informatikához, a gazdasági és marketing ismeretekhez és az ügyvitelhez (utóbbi szakmák korszerűsítésekor az igazgató a Nemzeti Szakképzési Intézet felkérésére monitoring, tanterv- és taneszköz-fejlesztési szakértői feladatokat is ellátott). Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete Intézményeket értékelő Bizottsága 1995-ben az "értékelt Magániskola" tanúsítványt, a svájci székhelyű European Foundation for Quality Management 1997-ben az "európai minőségbiztosítási program önértékelési rendszerét alkalmazó szakképző intézmény" címet, míg 2004-ben az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete a Minősített Iskola címet adományozta az iskolának. Jó kapcsolatot ápolnak a szakképzéseikben minőségirányító szerepet betöltő ELTE PPK-val, ELTE ÁJK-val és a Gábor Dénes Főiskola illetékeseivel. Az intézmény 2005 óta gimnáziumi képzést is folytat, emellett 2011-től felnőttképzései is elérhetőek a Forrai Felnőttképzési Akadémián.


Intézmény tantermeinek felszereltsége és az intézmény infrastrukturális adottságai


Schola Europa Akadémia: 
Megalakulása óta folyamatos fejlődésen ment keresztül: 2010-ig hegyvidéki kerületben, a Beethoven utcában folyt az oktatás, majd 2011-ben a Keleti Pályaudvarhoz közeli Murányi utcába költözött, és ezzel a megszűnt közgazdasági szakközépiskola épületét élesztette újjá. A helyszín érdekessége, hogy 1992-ben ebben az épületben alapította meg a Schola Europát az akkor itt működő közgazdasági szakközépiskola igazgatója és néhány tanára. Az épület hatalmas tereivel és belmagasságával kifejezetten kényelmes terepet biztosít, ráadásul múltjának köszönhetően már kapuja előtt iskolai atmoszférába csöppenünk.


Az egykori iskolaépületet korszerűsítették: három szintje mellett (melyek mindegyikén mintegy 10 különböző terem található) jobb és baloldali szárnyában tetőtéri termeket alakítottak ki, itt találhatóak például a rádiós és tv-s stúdiók, valamint a csecsemő gondozás szimulálását szolgáló oktatási szoba is. A földszinten elegáns büfé és az ügyintézésért felelős tanulmányi osztály található, de innen lehet kijutni a belső udvarra is. Az intézmény infrastruktúrája az épület iskola jellegének köszönhetően adott volt, míg a felszereltségért az iskola felel. Utóbbira sem lehet panasz: a termek nagy része számítógépekkel, laptopokkal vagy projektorral és intelligens táblával felszerelt, ahol pedig nincs projektor, ott nagy képernyős led tévén keresztül követhetik a diákok a tananyagot. A kommunikációs tanulmányokat segítendő külön rádió- és televíziós stúdió található az épületben, de van könyvtár terem és a táncoktatáshoz szükséges tükrökkel borított helyiségek sem hiányoznak. (Jó lenne minderről személyesen is meggyőződni, egyelőre a fenti kisfilm és a telefon volt segítségemre. Az iskolával folytatott beszélgetésből egyébként az is kiderült, hogy a termek neveit - mint például Ady-terem, Shakespeare-terem, Kosztolányi-terem - az igazgatónő adta, aki maga is tanárként kezdte pályafutását.)

Forrai Magániskola:
Saját iskolaépülete van, amely a XII. kerületben található. A négyszintes, 20 termes épülethez belső kert is tartozik. Az iskola klimatizált, stílusa modern. Három számítógépterem van, melyek délelőtt a tanulásra, délután a gyakorlásra, internetezésre adnak lehetőséget. A termekben nagyképernyős televízókon vagy projektorokon vetítik a tananyagot (mint megtudtam több projektoruk van, mint termük), és sok teremben intelligens táblát használnak. A nyelvi szaktantermek mindegyikében nyelvoktatásra alkalmas magnó, színes televízió és a videotechnika segíti a képzést. Ez a videó és ez is (ez a gimnáziumról szól, de az épület jól látható) ízelítőt ad az iskoláról, előbbi nem mai darab, így például a felvételen megszólaló Szily Nórát már nem látni a tanárok névsorában.

Tanári gárda minősége és összetétele

Schola Europa Akadémia:
Már korábban is írtam, hogy számomra a legfontosabb mércét a tanárok jelentik, azaz, hogy ki és hogyan fogja a tudást átadni. A Scholánál egyértelmű az átfedés az egyetemeken és a Scholában oktató tanárok között, nyilván ezért is van, hogy az itt látható névsorban feltűnően sok a doktor (egyébiránt kár, hogy nem minden tanárról van fénykép). Az egyik unokatestvérem a Pázmányon végzett, így jobb híján neki küldtem át a tanárokat felsoroló linket; meglepetésemre számos névnél lelkesen felkiáltott, hogy „igen, ő is és ő is tanított, méghozzá élvezetesen". Ilyen volt többek között dr. Botlik József történész, dr. Hámori Péter társadalomtörténész, dr. Nemesi Attila, aki a közéleti és politikai kommunikációt, a kultúraközi kommunikációt és a bevezetés a kommunikációelméletbe tantárgyakat tanítja, dr. Rosta Andrea, aki a bűnmegelőzést és szociológiát oktatja, Szőke-Milinte Enikő, aki személyközi kommunikációt tanít, valamint Halász Csilla, aki a Heti Válasz oszlopos munkatársa. Összességében a tanári gárda itt rendkívül csábító, érdemes böngészni a névsort.

Forrai Magániskola:
A tanárok listája alapján itt kevesebb információt tudok megosztani, de persze ez még nem jelent semmit, az iskola elmondása alapján „tanáraink szinte kivétel nélkül egyetemi végzettségűek, szakmájuk neves, megbecsült képviselői, többen közülük kiváló tankönyvek, jegyzetek szerzői". Viszont az eléggé zavaró, hogy egyes tanárok nevére kattintva (például Érczfalvi Andráséra, akit hallomásból már ismerek, mivel a Kossuth Rádióban műsorvezető) furcsa fórumbejegyzések jelennek meg, amelyeknek láthatóan semmi közük nincsen sem a tanárokhoz, sem az iskolához. Mindkét iskolánál fontosnak érezném, hogy a tanárok nevére kattintva bővebb információk (akár egyedi bemutatkozások) jelenjenek meg, nehéz csupán nevek alapján tájékozódni.

Nyelvtanulás és külföldi ösztöndíj lehetőségek

Schola Europa Akadémia:
A képzések mellé ingyenes jár a nyelvtanulás, angol vagy német nyelven, heti négy órában. Szintfelmérés után derül ki, melyik csoportban folytatod majd a nyelvtanulást. Kuriózum, hogy az iskolában az ösztöndíjas külföldi szakmai kurzusok már hagyománynak számítanak a 2000/2001. tanévben indított Leonardo mobilitási pályázat révén, amire azóta is minden évben pályáznak, és nyernek. A külföldi szakmai gyakorlat előnye, hogy elvégzése után a diákok EUROPASS nemzetközi mobilitási igazolványt kapnak. A Leonardo da Vinci programot az Európai Bizottság 1994-ben indította azért, hogy a szakmai készségeket fejlessze, főként gyakorlati képzés segítségével. Ahová pedig az utak vezetnek az Anglia, Írország, Finnország és Szlovákia.

Forrai Magániskola:
Az iskola külföldi gyakorlati helyekkel ugyan nem rendelkezik, viszont képzései mellé angol nyelvtanulást biztosít heti négy órában.


Gyakorlati lehetőségek és gyakorlati helyek

Schola Europa Akadémia:
Telefonon tudtam meg, van lehetőség arra, hogy a diákok maguk válasszák ki a gyakorlati helyüket, de ha tanácstalanok ebben a kérdésben, akkor az iskola segíti a gyakorlati hely megtalálását. A későbbiekben pedig - ha munkakeresésre és nem továbbtanulásra kerül sor - önéletrajzírásban tudnak segíteni, továbbá tanácsokat adni abban, hogyan érdemes felkészülni egy-egy állásinterjúra.

Forrai Magániskola:
Az iskolának saját munkaerő-közvetítő irodája van, ezáltal igyekeznek segíteni a hallgatók elhelyezkedését. Az elmúlt tíz év során jó kapcsolatokat alakítottak ki cégekkel, melyeket s honlapon is feltüntetnek. Telefonon azt az információt kaptam, hogy külföldi gyakorlatra nincs lehetőség, és sajnos a fogadó helyek száma is megfogyatkozott a jelenlegi gazdasági helyzetben, ezért szívesen veszik, ha a diákok maguk találják meg azt a helyet, ahol gyakorlati idejüket tölthetik.

Képzések


Hová számít be többletpontként (24 többletpont) és kreditként a későbbi felvételinél és a felsőoktatási intézményben?

 

  • Schola Europa Akadémia
  • Ifjúságsegítő (OKJ 55 762 01 0000 00 00) 
  • Csecsemő-és gyermeknevelő-gondozó (OKJ 55 761 01 0000 00 00)
  • Moderátor (OKJ 55 213 02 0000 00 00)
  • Jogi asszisztens (OKJ 55 345 01 0000 00 00)
  • Sajtótechnikus (OKJ 55 213 01 0010 55 03)
  • Sportkommunikátor (OKJ 55 213 01 0010 55 04)
  • Intézményi kommunikátor (OKJ 55 213 01 0010 55 02)
  • Web-programozó (OKJ 55 481 04 0000 00 00)

  • Pedagógia és társadalomtudomány képzési területeken.
  • Pedagógia és társadalomtudomány képzési területeken.
  • Művészetközvetítés
    társadalomtudomány (kommunikáció) képzési területeken.
  • Bölcsészettudomány
    gazdaságtudomány
    jog és igazgatási területeken.
  • Művészetközvetítés
    társadalomtudomány (kommunikáció) képzési területeken.
  • Művészetközvetítés
    társadalomtudomány (kommunikáció) képzési területeken.
  • Művészetközvetítés
    társadalomtudomány (kommunikáció) képzési területeken.
  • Informatika-
    műszaki területeken.

 

 

A Schola Europa Akadémia a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi és Jogi Karával, valamint az ELTE-IK-val van együttműködésben, így ezek a felsőoktatási intézmények az azonos című tantárgyakat elfogadják, azaz már teljesítettnek veszik, ha a felsőfokú szakképzés során elvégezted.

  • Forrai Magániskola

  • Intézményi kommunikátor (OKJ 55 213 01 0010 55 02) 
  • Web-programozó (OKJ 55 481 04 0000 00 00)
  • Jogi asszisztens (OKJ 55 345 01 0000 00 00)

  • Művészetközvetítés társadalomtudomány (kommunikáció) képzési területeken. (Az ELTE PPK andragógia alapképzésén 59 kreditet jelent).
  • Informatika-műszaki területeken. A GÁBOR DÉNES Főiskola mérnök informatikus alapképzésén 48 kreditet számítanak be.
  • Bölcsészettudomány gazdaságtudomány, jog és igazgatási területeken. Az ELTE ÁJK igazságügyi szervező alapképzésen 39 kreditet számolnak el.

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr224734443

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy újabb piramisjáték omlott össze 2012.08.29. 00:17:42

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) bezárta a Zeekrewards néven működő piramisjátékot, amibe Magyarországról is sok befektető beszállt, írta a Forbes online gazdasági portál.  Az oka az volt a SEC közbelépésének, hogy a piramis játék elven működő rendsz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása