Az OKJ képzéseket sem kerülte el az átalakítás, azonban itt legalább rend van annak tekintetében, hogy ki-mit tanítson és mennyiért (első szakképzés megszerzésénél, 21 éves korig a képzés ingyenes). Változás a szakképzések besorolásában érhető tetten, azaz igyekeztek úgy kialakítani mind a szakmákat, mind a szakképzéseket, hogy azok jobban megfeleljenek a munkaerőpiaci elvárásoknak.

Az OKJ-s szakképesítéseket különböző szakmacsoportokra bontják (mint például oktatás vagy egészségügy, vagy közgazdaság, ügyvitel), így az egyik szakmacsoport a szociális szolgáltatások is, amelybe az alábbi szakképzések tartoznak bele az új OKJ szerint.

kepzes1.png

A képzések nevei magukat a szakképesítéseket jelölik, emellett mindegyik szakmát besorolják az ún. FEOR számok alá, ami a foglalkoztathatóság szempontjából fontos. Tehát a FEOR szám azt mutatja meg, hogy a megszerzett szakképesítéssel mely foglalkozások valamelyikét töltheted majd be. Ha példaként vesszük a szociális asszisztens képzést (ami engem eléggé érdekel), akkor azt látjuk, hogy ez a képzés a szociális segítő szakképesítés elágazása.


A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)

A foglalkozás jellemző munkakörei: Családgondozó asszisztens; Családtámogatási előadó; Elhelyezési tanácsadó; Falugondnok (szociális); Lakhatási segítő; Munkaterápiás asszisztens; Utcai szociális koordinátor; Vöröskeresztes (karitatív) munkatárs

FEOR száma

FEOR megnevezése

A szakképesítéssel betölthető munkakör (ök)

3511

Szociális segítő

Szociális asszisztens

3511

Szociális segítő

Szociális, gyermek és ifjúságvédelmi ügyintéző

3511

Szociális segítő

Foglalkozás-szervező

3511

Szociális segítő

Mentálhigiénés asszisztens

3511

Szociális segítő

Vezető gondozó

3511

Szociális segítő

Szociális gondozó

3511

Szociális segítő

Segítő

3511

Szociális segítő

Személyi segítő

3511

Szociális segítő

Mentálhigiénés munkatárs

3511

Szociális segítő

Családgondozó asszisztens

3511

Szociális segítő

Gyermekvédelmi asszisztens

3511

Szociális segítő

Gyermekvédelmi ügyintéző

3511

Szociális segítő

Nevelő

3511

Szociális segítő

Szakgondozó

De mégis mit csinál egy szociális asszisztens? Lévén, hogy asszisztens egyik legfontosabb tulajdonsága az együttműködési és adminisztrációs készség, azaz együtt kell tudni dolgozni felettesével, aki munkájának irányvonalait meghatározza (ugyanakkor a kiadott feladatokat önállóan kell elvégeznie). Tehát: fogadja az ügyfeleket, felveszi az adatokat, egyszerűbb esetben kikérdezi őket problémájuk előzményéről és okairól, az ügyfelekről dokumentációkat készít, és szükség esetén életvezetési tanácsokkal segíti a hozzá fordulókat.

Hasonlóan fontos, hogy kellően empatikus-megértő-türelmes legyen, hiszen leendő munkakörében nehéz körülmények között élő egyéneknek és családoknak fog segíteni. A segítő szándék szintén kikerülhetetlen ebben a szakmában: a kliensek érezni fogják, ha jóindulatúan állnak hozzájuk és a tapasztalatok szerint meg is hálálják. Jó példa erre a következő bejegyzés, amit egy szociális munkás blogján olvastam. "Tudja Maga, hogy egy szerethető ember? - kérdeztem tőle, meglepődött. Remélem, ott és akkor elhitte nekem, hogy ő egy szerethető ember, aki megérdemli a jót. Hogy a kapcsolat közöttünk nem máz és púder, hanem egészen igazi, lélektől lélekig kapcsolat" - írja a blogger egy klienséről.

Meghatározó eleme munkájának a kommunikáció: ő az, aki kapcsolatot tart mind a kliensekkel, mind a munkatársakkal, és a kettejük között az információt továbbadja-megosztja. Sosem veszítheti el a fejét, még a legnehezebb helyzetekben is meg kell őriznie a nyugalmát, amiből valljuk be, szép számmal akad ebben a szakmában. Egy szociális szférában dolgozó ember fokozott érzelmi megterhelés alatt áll. "A családgondozó sem lehet agresszív a klienssel csak azért mert nehéz vele a kommunikáció, vagy nem sikerült megcsinálnia, azt amit megbeszéltünk, vagy bármi. Nem lesz vele agresszív, már csak azért sem, mert az a család többet be nem jön az intézménybe, az millió százalék. Vagy csak kényszer hatására, de akkor is lőttek a normális együttműködésnek" - írja egy szakmabeli egy másik blogon.

A szociális asszisztens olyan intézményekben helyezkedik el, ahol vagy szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi ügyekkel foglalkoznak, vagy adott intézmény - egészségügyi, oktatási és közművelődési - szociális ügyekkel foglalkozó osztályán tevékenykedik. Így például családsegítőkben, önkormányzatok humánszolgáltatási osztályain, szociális irodáiban vagy konkrét szociális intézményekben (idősek otthona, fogyatékosok otthona, házi segítőszolgálat).

A szakképesítés azonosító száma: 54 762 02

Szakképesítés megnevezése: Szociális asszisztens

Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2

Elméleti képzési idő aránya: 60%

Gyakorlati képzési idő aránya: 40 % (az összefüggő szakmai gyakorlat és a szakmai készségfejlesztés is beleértendő)

Ez a szakképzés betekintést nyújt a szociális rendszer működésébe, ezért, ha gondolkoztál azon, hogy szociális munkásként vagy szociológusként tanulj tovább, a képzés keretében mélyebb betekintést nyerhetsz a témába és felkészülhetsz a későbbi tanulmányokra. Mivel a szakképzések minden esetben nagy gyakorlati óraszámmal járnak, ezért testközelből is tapasztalhatod majd, milyen közegben és hogyan kell elképzelni a szociális szférában való munkát.

Mit csinál a szociális asszisztens?

  • A szociális segítés alapfeladatait látja el
  • Ügyviteli és ügyirat-kezelési feladatokat lát el
  • Szociális és gyermekvédelmi ügyeket intéz
  • Részt vesz a döntés-előkészítő munkában
  • A szociális asszisztens közreműködik a szolgáltatások megszervezésében, irányításában
  • A szociális munkás irányításával részfeladatokat lát el a szociális problémamegoldásban
  • Önállóan szociális segítő tevékenységet folytat
  • A szociális asszisztens baleset vagy hirtelen egészségromlás esetén elsősegélyt nyújt
  • Szabadidős és rekreációs programokat szervez és vezet
  • A szociális asszisztens részt vesz a szociális munka adminisztrációjának kialakításában és működtetésében
  • Szakemberek irányításával rehabilitációs programokat valósít meg
  • A szociális asszisztens részt vesz a fogyatékosokat ellátó és rehabilitációs intézmények adminisztrációjának kialakításában, működtetésében
  • A szociális asszisztens prevenciós, egészségmegőrző, -fejlesztő, mentálhigiénés tevékenységet folytat és ilyen programokat szervez
  • Munkajellegű foglalkozásokat szervez
  • A szociális asszisztens közösségi és kistérségi társadalmi integrációt segítő tevékenységet végez

Persze, az egyik legfontosabb kérdés mindemellett az, hogy hol tudok majd elhelyezkedni a megszerzett bizonyítványommal. Az alábbi táblázat már ad némi rálátást a helyzetre (bár sajnos az utóbbi évek adatai hiányoznak belőle), hasonlóan a betölthető állások táblázatához.

Ez egyébként sokat segíthet, amikor bizonytalan vagy adott szakképzés lehetőségeiben. Érdemes utánanézni, milyen típusú állásokat keresnek adott képzési feltétellel.

Ami pedig még nagyon fontos, az a megfelelő iskola. Hallomásból annyit biztosan tudok, hogy egyáltalán nem mindegy, hol végzi el a szakképzést a hallgató. Vannak színvonalban kiemelkedő, ugyanígy vannak kritikán aluli helyek. Sorsdöntő lehet ugyanis, hogy maguk a képző iskolák mennyi kapcsolattal rendelkeznek gyakorlati helyek tekintetében és milyen minőségű tanári gárdával bírnak.

munkaeropiac1.png

ÁLLÁSOK - SZOCIÁLIS SEGÍTŐ/ASSZISZTENS MUNKAKÖRBEN 

 

Két fontos oldal, ahol mindig érdemes megnézni a kínálatot:

http://www.3sz.hu/tartalom/%C3%A1ll%C3%A1st-k%C3%ADn%C3%A1l

https://kozigallas.gov.hu/publicsearch.aspx

Aktuális állások

https://kozigallas.gov.hu/pages/jobviewer.aspx?ID=wjca8ehcf6

http://www.budapestjobs.hu/gyermekfelugyelo-gyermekvedelmi-asszisztens/462003/j.html

http://3sz.hu/sites/default/files/Csaladgondozo_asszisztens_2013.03.04.pdf

http://3sz.hu/sites/default/files/Csaladgondozo_2013.02.12..pdf

http://workfinder.hu/allashirdetes-reszletei/szocialis-asszisztens-xiv-kerulet-kalvin-janos-presbiteri-misszio

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr295106316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása