Az intézmények összehasonlításának második körében két jó nevű, meghatározható képzési területeken oktató iskolák után két olyan intézmény következik, amelyek ún. központként működnek, azaz a felnőttképzéstől a szakképzésen át a továbbképzésig számtalan oktatási formával foglalkoznak. Az EFEB és a Számalk képzési profilja széles területet ölel át (egészségügyi, informatikai, kereskedelmi-marketinges-adminisztrációs, ügyviteli, vendéglátás-idegenforgalmi szakmacsoportok), a kérdés csak az, ekkora mennyiségű felhozatal mellett mennyire lehet gördülékenyen megoldani a szervezést és megakadályozni a felhígulást.

Az iskolák összehasonlítása után érdemes elolvasni ezt a bejegyzést, amely a hallgatók interneten fellelhető véleményeit összegzi és alkalmasint árnyalja a képet.


EFEB Oktatási Központ

Telefon: +36 (70) 930 5521


Számalk Szakképzési Központ (Számalk és META Szakközépiskola)
Telefon: (06)-1-88-33-644

  • Iskolarendszerű képzések (nappali és/vagy esti)

Idén a következő képzéseket indítják biztosan (a teljes képzési lista a honlapon a tanfolyamkereső táblázat szakközépiskola fülén él érhetőek el):

  • Gyógymasszőr (OKJ 52 726 01 0010 52 01) nappali tagozat
  • Gyógymasszőr (OKJ 52 726 01 0010 52 01) esti tagozat
  • Nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző (OKJ 55 345 01 0010 55 05) nappali tagozat
  • Protokollügyintéző (OKJ 54 812 02 0010 54 01) nappali tagozat
  • Utazásügyintéző (OKJ 54 812 02 0010 54 02) nappali tagozat
  • Titkárságvezető (OKJ 55 346 02 0010 55 02) nappali tagozat
  • Banki szakügyintéző (OKJ 55 343 01 0010 55 01) nappali tagozat
  • Számviteli szakügyintéző (OKJ 55 343 01 0010 55 06) nappali tagozat
  • Pénzügyi szakügyintéző (OKJ 55 343 01 0010 55 04) nappali tagozat

Az alábbi képzéseket megfelelő számú beiratkozó esetén indítják:

  • Kozmetikus (OKJ 52 815 01 1000 00 00) nappali tagozat
  • Cukrász (OKJ 33 811 01 1000 00 00) esti tagozat
  • Lakberendező (OKJ 52 214 01 0000 00 00) esti tagozat
  • Ifjúságsegítő (OKJ 55 762 01 0000 00 00)

  • A szakképzési központban számos egészségügyi és szociális területű képzés érhető el, emellett újságíró és webmester képzés is van.
  • Bővebben ITT látható a képzések listája.
  • A vendéglős tanfolyamon kívül valamennyi iskolarendszerben támogatott formában is indul, ami azt jelenti, hogy a hallgatók jogosultak bizonyos kedvezményekre (nappali tagozaton kortól függően családi pótlékra, árvasági ellátásra, egészségbiztosítási pénztárra és diákigazolványra, míg esti tagozaton csak utóbbira).
  • Ugyanakkor a képzések helyszíne, az induló képzések listája és a képzések díja nagyon változó, érdemes alaposan utánanézni és telefonon is érdeklődni. Míg a pszichiátriai gondozó képzés 20-70 ezer forintba kerül (életkortól és eddigi képesítéstől függően), addig a szociális gondozó és ápoló  minimum 149 ezer forintért végezhető el (egy összegű fizetés esetén), de ebben még nincsenek benne a tankönyvek árai és a 3 ezer forintos regisztrációs díj.
  • Telefonon megtudtam, hogy a szociális képzések például idén egyáltalán nem indulnak, kellő jelentkező híján.
  • Képzések díja
  • Nappali tagozatosként addig az évig ingyenesen a képzés, amelyikben betöltöd a 22. életéved. Ha azonban évvesztes vagy, vagy ha olyan szakképzésben veszel részt, amelyben a szakképzési évfolyamok száma meghaladja a kettőt, akkor még abban az évben is ingyenes, amelyikben a 23. életéved betöltöd.
  • 23 év felett, vagy második szakma megszerzése esetén a képzések költségtérítésesek, díjuk: 95 ezer/félévtől 135 ezer/félévig terjed.
  • Az iskolarendszerű, államilag támogatott képzések esetén havonta maximum 3 ezer forintos alapítványi hozzájárulást és a tankönyvek árát kell kifizetni, ami kb. 15 ezer forintba kerül.
  • Az államilag támogatott iskolarendszerű képzéseknél nincs felső életkorhatár. A kikötés csupán annyi, hogy nappali tagozaton 22 éves korodig (ha 7 évesen kezdted meg az általános iskolát, akkor 23 éves korodig) tanulhatsz, míg, ha ennél idősebb vagy, akkor esti/levelező tagozatra iratkozhatsz be.
  • A szakképesítéssel már rendelkezők csak önköltséges felnőttképzésben tanulhatnak, itt nagyon változóak a képzési díjak, alaposan utána kell nézni és érdeklődni a tankönyv és egyéb év közben felmerülő díjak felől. (Általában 90 ezer/félév + 45-50 ezer forint vizsgadíj + tankönyvek)
  • Nappali, iskolarendszerben támogatott képzések 20-25 ezer forintos szolgáltatási díj mellett 5-20 ezer forintos tankönyvdíjjal járnak.
  • Esti tagozatos iskolarendszerben támogatott képzések 20-25 ezer forintos szolgáltatási és 5-20 ezer forintos tankönyvdíjak mellett 50-55 ezer forintos vizsgadíjjal járnak.

  • Akkreditáció, vizsgaközpont
  • Minden felsőfokú szakképzés akkreditált. Az intézmény vizsgaközpontként is működik. Vizsgagaranciát vállal, ami azt jelenti, hogy megfelelő óraszám teljesítése mellett nem sikerült vizsga esetén lehetőséget ad a hallgatónak újra járni a félévet. (Más iskolák erről úgy vélekedtek, hogy „marketingfogás", mivel azok, akik rendszeresen bejárnak, biztosan le tudják tenni a vizsgákat.)

  • Minden felsőfokú szakképzés akkreditált. Az intézmény vizsgaközpontként is működik. Vizsgagaranciát vállal, ami azt jelenti, hogy megfelelő óraszám teljesítése mellett nem sikerült vizsga esetén lehetőséget ad a hallgatónak újra járni a félévet.


Intézmény szakmai múltja és szakmai kapcsolatrendszere

EFEB:
Az EFEB Üzleti Szakközépiskola viszonylag fiatal intézmény: 2006. szeptemberétől indította iskolarendszerű képzéseit, nappali és esti tagozaton. Az EFEB Felnőttoktatási Központban egyrészt felnőttek végezhetnek tanfolyamokat, másrészt a szakoktatásban résztvevő diákok is tovább képezhetik magukat (önköltséges áron) esti, levelező és távoktatásos formában. „Intézményünk célja, hogy kreatív, innovatív, a világra nyitott, egyéni teljesítményre és csoportmunkára egyaránt képes, korszerű, több területen is mobilizálható tudással rendelkező, a piacgazdaságban talpon maradni képes embereket képezzen" - írja bemutatkozásában az EFEB. Megjegyzem, e sorok valóban jól hangzanak, azonban kérdés, hogy a meglévő adottságokkal bíró diákokat, hogyan alakítják át „kreatív, innovatív, világra nyitott" személyiségekké. Kicsit a következő mondat is a „túl szép, hogy igaz legyen" kategória; eszerint „olyan dinamikus, modulrendszerű oktatási szerkezetet alkalmazunk, amely gyorsan képes reagálni a társadalom változó igényeire, továbbá segíti az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodást".
Ami viszont ténylegesen az iskola javára írható, hogy az EFEB 2007/2008-ban az országban az elsők között vezette be azt az új rendszert, amellyel a megszerzett tananyagegységek későbbi képzéseken, továbbképzéseken is beszámíthatók (például kreditpontként); ezt ma már minden iskola alkalmazza. Az intézményt a Magyar Felnőttoktatásért Alapítvány tartja fent, így az iskola alapítványi formában működhet, és ezért hívják a havonta fizetendő képzési támogatást alapítványi hozzájárulásnak. A honlap médiatárában egyetlen videó szerepelt (lásd alább), amiből ugyan nem sok minden derül ki az iskoláról, arról viszont igen, hogy videón szereplő csapat remekül bulizott együtt. 


 
 
Számalk:

A SZÁMALK Oktatási és Informatikai Zrt. hatalmas magán-oktatási intézmény, amelynek tevékenysége az általános iskolai képzéstől a felsőoktatáson keresztül a felnőttoktatásig terjed. Ezen belül a SZÁMALK Szakközépiskola az Alapítvány a Szakképzésért fenntartásában működik. A szakközépiskola 2010-től bővítette képzési kínálatát: az informatikai szakok mellett gazdasági, idegenforgalmi, kommunikációs, közlekedési, marketing, művészeti, oktatási és sport szakirányokkal (a mai napig az informatika a legerősebb szakmacsoport). A szakképzések egy részét - főként a kereskedelmi, szociális, egészségügyi képzéseket - a Modern Európai Tanulmányok Akadémiája (META) Szakközépiskola tartja, amely a Számalk Csoport tagja. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy diákjainknak ne csupán bizonyítványt, hanem értékes, használható oktatási szolgáltatásaink révén valós munkahelyi környezetben is hasznosítható, korszerű elméleti és gyakorlati ismereteket is adjunk" - hangsúlyozza az iskola, amely elmondása szerint teret enged a kreativitásnak. Az iskola filozófiájia: korszerűség a tartalomban, módszerben, a szellemi és materiális beruházások magas szintje, egymásraépülés, átjárhatóság, rugalmas képzés, a hallgatói és partneri igények magas szintű kielégítése, államilag elismert oklevelek nyújtása, folyamatos minőségbiztosítás. 
A Számalk Zrt-t 2010-ben a legjobb informatikai továbbképző intézetnek választották Magyarországon az IT piac meghatározó gyártói, a Cisco, a Microsoft és a VMware (bővebben az elismerésől itt olvashatsz.) „A profi oktatóbázis, az erős értékesítő és termékmenedzser csapat, a gyártókkal való szoros együttműködés és a legmodernebb infrastruktúra biztosította a megfelelő hátteret a kiemelkedő eredmény eléréséhez. Az erősségek közé tartozik a különböző speciális kereszttechnológiák oktatása, valamint az időpont-garanciás (hónapokra előre fixált és legalább egy jelentkező esetén is biztosan megtartott) tanfolyamok indítása is, amellyel szintén elsőként jelentek meg Magyarországon ilyen széles termékportfoliót érintve" - mondta el a díjjal kapcsolatban Simon Ferenc, a SZÁMALK senior it-oktatási termékmenedzsere. 

Intézmény tantermeinek felszereltsége és az intézmény infrastrukturális adottságai

EFEB

Az EFEB Üzleti Szakközépiskola a 2011/2012 tanévtől új helyszínen található. A tantermek és oktatókabinetek modern oktatástechnikai eszközökkel (projektor, intelligens tábla) felszereltek. Képek az iskoláról itt láthatóak (lefelé kell gördíteni!). Ezekből kiderül, hogy az épületben profi masszázs és kozmetikus oktatóterem van, s hogy szinte minden szakmának külön helyiséget biztosítanak. Világos, modern stílusú tantermekben folyik az oktatás, és a képek tanúsága szerint van csocsó asztal is.

Számalk
:

A SZÁMALK Mérnök u. 39. alatti épülete 2009-ben elnyerte a Budapest Építészeti Nívódíját az iroda épületek kategóriában. „A kelenföldi lakótelepi környezetben új elemként áll a Számalk új székháza, mely egyben oktatási épület, a Gábor Dénes Főiskola működik benne. Ami kiváló: az arányai, a belső térelrendezés, az épületmagas aula, a dohányzóteraszok, a belsőépítészeti részletek. Eredeti a folyosók pepita megjelenése a fehér falakkal, fekete ülőfülkékkel, amit a lebegő, teljesen áttekinthető lépcsők csak jobban láthatóvá tesznek" - olvasható Beleznay Éva, Budapest főépítésze nyilatkozatából. Virtuális séta a mérnök utcában itt látható, míg a Kocsis utcát itt járhatod körbe.

Tanári gárda minősége és összetétele

EFEB:
A tanárokról kicsi képekre kattintva tájékozódhatunk. Nagyon jó, hogy minden tanárról lehet olvasni külön ismertetőt - melyeket maguk a tanárok írtak magukról - azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb ismertető hagy maga után kívánnivalót. Van, aki csak tőszavakban taglalja, mit és hol oktatott eddig, mások nem a lényeges információkat emelik ki. Feltűnő a tudományos munkásság hiánya i. Summa summarum, bár nyilván át tudják adni a tananyagot, a legtöbbjüknél hiányzik az a plusz, ami miatt egy tanárra felnézek. A tanítás tartalmáról ezt ígérik: „képzéseinkhez a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet által kidolgozott, szakértők által jóváhagyott központi képzési programokat használjuk. Ezáltal tanulóink a lehető legmélyebb tárgyi tudást, az OKJ vizsgára a lehető legjobb felkészítést kapják". 

Számalk:
Sehol egy lista, sehol egy szó sem az oktatókról - ellentétben az előzőekben összehasonlított iskolákkal -, pedig a tanárok összetételét tartom az egyik legfontosabbnak a felsőfokú szakképzés területén. Vajon mi a garancia arra, hogy megfelelő színvonalon oktatnak? (Bár informatika területén a fenti díj mindenképpen sokatmondó). A Számalk annyit szögez le, hogy különös figyelmet fordít tanárainak kiválasztására. Az oktatókat több lépcsős kiválasztási eljárás után - melynek része a próbatanítás is - alkalmazzák. Hosszas kutatás után egyébként rátaláltam egy-két képzésnél az oktató tanárok nevére (pl. itt), és bár leírás nincs, de legalább a nevekből ki lehet indulni.
Még egy érdekesség: az iskola képzési felmérést végez 15 ezer forintért, amely során tanácsokat adnak és az előzetes igényfelmérés alapján határozzák meg a tananyagot. (Ugyanakkor jó kérdés, miben lehet eltérés a kötelező moduloktól, azaz miben adhat többet egy egyénre szabott tanrend. Például a tanárok kiválasztásában?)


Nyelvtanulás és külföldi ösztöndíj lehetőségek


EFEB:
A képzések mellé - hasonlóan a Schola Europa Akadémiához és a Forrai Magániskolához - idegennyelvi oktatás jár. Választható angol, német, francia nyelv, amennyiben az előírt minimális csoportlétszámot eléri az adott nyelvre jelentkező diákok száma.
Bár külföldi ösztöndíjra nincs lehetőség, ami itt plusz, hogy a képzésekbe beépítették az alapvető gazdasági és vállalkozási ismeretek oktatását, azaz EBCL (European Business Competence License) bizonyítvány szerezhető. A bizonyítvány megszerzése azonban nem ingyenes, viszont szaktanári javaslatra minden osztályból 2 diák ingyenesen juthat EBCL bizonyítványhoz. A bizonyítvány angol vagy német nyelven igényelhető.
Az ECDL, az ECDL-START és az ECDL -SELECT bizonyítvány - hasonlóan a Schola Europa Akadémiához, amely ECDL vizsgaközpont is egyben - is megszerezhető a tanulmányok során (önköltséges áron). Az Európai Unió által támogatott, egységes európai számítógép-használói bizonyítványhoz hét modult kell teljesíteni. Szaktanári javaslatra a kiemelkedő képességű diákok egyes ECDL modulokból ingyenes vizsga lehetőséghez jutnak.
A Schola Europa Akadémiával ellentétben itt nem EUROPASS nemzetközi mobilitási igazolványhoz (amit a Leonardo ösztöndíj keretében folytatott külföldi szakmai gyakorlat teljesítése után adnak), hanem ún. EUROPASS bizonyítvány kiegészítőhöz juthatsz, ami azt jelenti, hogy az önéletrajzod bővül egy plusz oldallal, amelyben az adott képzésbe való belépési követelmények, a megszerzett készségek és kompetenciák, az adott ország osztályzási skálája és a továbbtanulás lehetséges következő szintje kerül. Mindez 4600 forintért, kivéve, ha 4,5 feletti az átlagod, mert ekkor az iskola ingyenesen kiállítja.

Számalk:
A Számalk Szakközépiskolában a nappali, esti és levelező tagozatokon kötelező a képzésnek megfelelő (üzleti, illetve informatikai) angol szaknyelv tanulása. A szakmai nyelvoktatás mellett általános angol nyelvi órákat is biztosítanak heti 2 órában (különböző szinteket alakítanak ki), és lehetőség van második nyelv felvételére, néhány szakképzésben kötelező is. Az angol mellett a német vagy olasz nyelvek közül választhatnak tanulóink, melyek heti 4 órásak – díjuk: 25.000.-ft / félév.

Gyakorlati lehetőségek és elhelyezkedés

EFEB:
Minden képzésükön van élet és pályatervezés tantárgy, így a pályaorientációs tanácsadást már a tanuló jelentkezésekor megkezdik. Az intézmény együttműködik az Állami Foglalkoztatási Szolgálattal, illetőleg több állásközvetítő portállal, pályaválasztási tanácsadóval. Bővebben itt tájékozódhatsz a lehetőségekről.

Számalk:
Mindkét iskola lehetőséget ad arra, hogy a választott alapszakma képzési ideje több szakmai képesítést megszerezz (önköltséges áron, de némi kedvezménnyel az egy szakossághoz képest). Itt a kérdés csak az, mivel leszek több, ha két szakmám van, de még egyikben sincs igazán gyakorlatom? Nem jár-e azzal a veszéllyel a dupla tananyag vállalása, hogy egyik szakmában sem leszek igazán felkészült?

Képzések


Hová számít be többletpontként (24 többletpont) és kreditként a későbbi felvételinél és a felsőoktatási intézményben?

 

  • EFEB
  • Mivel nagyon sokféle képzésről van szó (lásd az első táblázatban), ráadásul a képzések indítása mindig a jelentkezők számától függ, a honlap tanfolyamkereső táblázatánál érdemes kiválasztani a minket érdeklő képzést, és a leírásban rákeresni a kredit szóra. Ha bármely iskola elismeri azt a továbbiakban a leírásban olvasható lesz.

  • Mivel nagyon sokféle képzésről van szó (lásd az első táblázatban), ráadásul a képzések indítása mindig a jelentkezők számától függ, a honlap tanfolyamkereső táblázatánál érdemes kiválasztani a minket érdeklő képzést, és a leírásban rákeresni a kredit szóra. Ha bármely iskola elismeri azt a továbbiakban a leírásban olvasható lesz.

  • Számalk

  • A META Szakközépiskola képzéseire kattintva világosan feltüntetik, melyik képzés, hol és mennyi kreditponttal számítható be. A Számalk Szakközépiskola esetében erre vonatkozó leírást a képzések ismertetésénél nem találtam.

  • A META Szakközépiskola képzéseire kattintva világosan feltüntetik, melyik képzés, hol és mennyi kreditponttal számítható be. A Számalk Szakközépiskola esetében erre vonatkozó leírást a képzések ismertetésénél nem találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulas.blog.hu/api/trackback/id/tr54743402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzs86 2014.06.12. 13:26:29

Én a Klebelsbergről hallottam jókat. Egy barátom ott tanult pincérként és szerette. Bár ez ember függő is nyilván, de viszonylag gyorsan tudott szakmájában elhelyezkedni is. Így valószínűleg én is ezt a sulit fogom választani, a dekoratőr szakmán gondolkozom. :) Ebbe már némi tapasztalatom is van, de jól jönne róla egy papír.
süti beállítások módosítása